GYIK

Regisztráltam a Link2Trials adatbázisba. Kötelező részt vennem valamilyen vizsgálatban?

Soha nem kötelező, hogy részt vegyen valamilyen vizsgálatban. Azzal, hogy regisztrál a Link2Trials adatbázisba, mindössze azt jelzi, hogy érdeklődik a klinikai vizsgálatok iránt. Amikor a weboldalunkon talál egy olyan klinikai vizsgálatot, amely érdekli, vagy ha mi javasolunk önnek egy megfelelő vizsgálatot, ön átnézheti a vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókat a weboldalunkon, és eldöntheti, hogy szeretne-e jelentkezni.

Több vizsgálatra jelentkeztem, de soha nem fogadták el a jelentkezésemet. Részt vehetek valaha valamilyen vizsgálatban?

Ez általában olyankor fordul elő, ha valakinek valamilyen betegsége van vagy gyógyszert szed, és olyan vizsgálatra jelentkezik, amelyre egészséges önkénteseket keresnek. Még ha ön egészségesnek is érzi magát, bizonyos klinikai vizsgálatoknál kizáró ok minden betegség vagy gyógyszerszedés.

Olyan vizsgálatokra jelentkezhet, amelyek a betegségével kapcsolatosak. Általában más vizsgálatokra is jelentkezhet, például táplálkozással kapcsolatos, pszichológiai vagy orvosi eszközökkel kapcsolatos vizsgálatokra.

Fontos megjegyezni, hogy minden kutatás esetében egyedi kiválasztási kritériumok vannak érvényben, és személyes adatait minden esetben átvizsgálják, amikor jelentkezik egy vizsgálatra.

Adóznom kell a vizsgálatért kapott juttatás után?

A juttatás mindig bruttó összeg, tehát be kell jelentenie az adóhatósághoz. Az egyéni helyzetétől és a többi bevételi forrásától függően előfordulhat, hogy adóznia kell a juttatás után. A megtérített utazási költségek nem minősülnek bevételnek, ezért ezeket nem kell lejelenteni az adóhatóságnak.

Hogyan határozzák meg a vizsgálatért adott juttatást?

A juttatás mértéke attól függ, hogy mennyi időt kell töltenie a kutatóközpontban, illetve milyen ellenőrzéseket kell elvégezni, és ezek mennyire megterhelőek. A juttatás mértéke semmilyen tekintetben nem arányos egy adott vizsgálat kockázatosságával.

Vannak kockázatok?

Egy klinikai vizsgálatban való részvételnek mindig vannak kockázatai. További információt a biztonság és kockázatok információs oldalon talál.

Létezik a vizsgálathoz kapcsolódó biztosítás?

A kutatóközpont mindig köt biztosítást konkrétan az adott vizsgálatra, mivel ezt a törvény előírja, és a szabályozó hatóság, illetve az orvosi etikai bizottság ellenőrzi. A biztosítással kapcsolatos tudnivalókat általában az információs füzet (a Tájékoztatáson alapuló hozzájárulási nyilatkozat) tartalmazza, amelyet megkap, mielőtt beleegyezne a vizsgálatban való részvételbe. Amennyiben bármilyen kérdése van az adott vizsgálattal kapcsolatos biztosításról, forduljon közvetlenül a vizsgálat lefolytatójához.

Ha menet közben meggondolom magam, visszaléphetek a vizsgálatból?

Igen, az önkéntesek bármikor, bármilyen okból visszaléphetnek a vizsgálatból. A juttatást a részvétel időtartamára kapja meg. Ha a kimerítő körülmények vagy a mellékhatások miatt (a vizsgálatot folytató megítélése szerint) kell abbahagynia a vizsgálatot, a pontos összeget együtt, az adott esetet figyelembe véve határozzák meg.

Melyek a kötelező, illetve a kizáró feltételek?

A kötelező, illetve kizáró feltételek olyan orvosi vagy szociális előírások, amelyek meghatározzák, hogy egy adott személy alkalmas-e egy klinikai vizsgálatban (vagy más kutatásban) való részvételre. A kritériumok olyan tényezőkön alapulnak, mint például a kor, nem, egészségi állapot és korábbi vagy jelenlegi kezelések. A kötelező és kizáró feltételek célja a vizsgálathoz megfelelő jelentkezők kiszűrése, illetve a vizsgálati alanyok biztonságának garantálása.

Mi az az orvosi etikai bizottság?

Az orvosi etikai bizottság, más néven intézményi etikai bizottság vagy intézményi felülvizsgálati bizottság egy olyan független bizottság, amely orvosokból, gyógyszerészekből és ügyvédekből áll. A bizottság a vizsgálat előtt és annak során átvizsgál minden anyagot. Felmérik a protokoll tudományos felépítését, a vizsgálati alanyok biztonságát, illetve a megvalósíthatóságot. Klinikai vizsgálat nem kezdhető el az orvosi etikai bizottság jóváhagyása nélkül.

link2trials

© 2023 Link2Trials